Ieder jaar in april kleurt de Frans Halsstraat prachtig roze door de bloesem van de Japanse Sierkers (?) die door de hele straat staan.
Het is een fraai gezicht en het lijkt ook wat drukker dan gewoonlijk in de straat. Veel mensen komen toch even kijken en foto’s maken.
Ook Marcel Witte kon het niet laten en heeft dit met zijn camera voor ons vastgelegd.
Eigenlijk is het best wel bijzonder dat de Frans Halsstraat de enige straat in het Rembrandtkwartier is waar deze bloesembomen staan.
Dat wierp de vraag op: hoe is dit zo tot stand gekomen? We hebben een kijkje genomen in het Regionaal Archief en daar is een serie foto’s te vinden van J. Elsinga, die in 1990 huizen in het Rembrandtkwartier gefotografeerd heeft.
Daar zien we voor Frans Halsstraat 8 nog een jong boompje staan. Het vermoeden is dus dat de bomen ergens in de jaren ’80 geplant zijn. Een andere aanwijzing is het certificaat voor het planten van een nieuwe lijsterbesboom in de Gerard Doustraat door de familie Neef op 1 maart 1976.
Heb je meer informatie? Of foto’s van de Frans Halsstraat uit vroeger jaren? Tip de redactie! Wij zijn hier heel blij mee.
Update
Een van onze lezers, Gerard Stet, mailde ons met de oplossing van het vraagstuk:
Waarom zijn er alleen Japanse sierkersen in de Frans Halsstraat gekomen?
Het antwoord is heel eenvoudig.
De keuze is bepaald door de toenmalige Hoofd Plantsoenendienst dhr. J.J. Wijchers.
De heer Wijchers woonde op Frans Halsstraat 17. Hij vond het een mooie boom voor zijn straat.
Gerard heeft zijn naam gecheckt in het adresboek van archief Alkmaar (zie afdruk). Ik kende de man.
Ik weet dit omdat :
Ik woonde zelf vanaf mijn vijfde, vanaf 1966 tot 2006 in de Frans Halsstraat 11, daarna verhuisd naar de Ruysdaelkade 21.
Mijn ouders kochten het huis in de Frans Halsstraat 11 van de familie Hagenbeek.
Gegroet, Gerard Stet