Skip to main content

Rembrandt Historie

Een rijkeuniekeinteressante geschiedenis

Historisch
Historische artikelen
Geschiedenis

Foto van de Oude Hoeverweg 1969

Een kijkje in het verleden door middel van een foto uit de oude doos. Deze…
Activiteiten

Alkmaar Ontzet Gebak

Het is een mooie traditie in onze buurt. Elk jaar op 7 oktober, de dag…
Geschiedenis

UPDATE – Bloemenpracht in de Frans Halsstraat

Ieder jaar in april kleurt de Frans Halsstraat prachtig roze door de bloesem van de…
Inleiding geschiedenis

Een beknopte samenvatting

In 1913 staakten de stemmen in de Gemeenteraad over het bestraten van een stukje Bergerweg. Het voorstel van B.en W. inzake middenstandswoningen bij de Bergerweg werd in 1921 onveranderd vastgesteld. De boerderij van Van Buren aan de Bergerweg werd in 1927 afgebroken door S.H. vn Drunen, aannemer uit Sint Maarten met bijbetaling van f. 527,a–.

In 1932 werd het tunnelplan, hoe wenselijk, voor onbepaalde tijd opgeborgen. Ook de gemeente Bergen had geen gelden beschikbaar.

In 1933 werden in werkverschaffing bouwterreinen aan de Bergerweg opgehoogd voor f. 41.400,–. 0p 3 november besloot de Gemeenteraad tot aankoop van een groep landerijen en opstallen van D. Binnenwijzend groot 18.07.35 HA. voor f. 2.500.- per HA  dienende voor werkverschaffings project bescheiden “BoschPlan”.

Er zouden 148 kavels beschikbaar komen voor villa’s en land-huizen met een inhoud van 350 m3 voor beter gesitueerden. 0p 20 december 1935 werd het 60 milljoenen plan om een nader advies aan de Heidemy gezonden.

Alkmaar met zijn 30.000 inwoners in 1935 had toen ca.1.400 werklozen.

De aangelegde straten in het Rembrandtkwartier kregen de namen van bekende schilders wat de verslaggever van de Alkmaarsche Courant deed opmerken:

De bewoners begrijpen verplicht te zullen zijn de buurt een schilderachtig aanzien te geven.

VerslaggeverAlkmaarse Courant
Uitbreidingsplan West, vastgesteld bij raadsbesluit dd. 15 september 1932, no. 14. Goedgekeurd door Ged. Staten bij besluit van 20 dec. 1932 no. 142. Het Bergerwegkwartier, rechts begrensd door de Jan van Scorelkade, links begrensd door de Ruysdaelkade en met in het midden de Bergerweg, die de Houtvaart kruist. Het gedeelte ten noorden van de Hoeverweg werd pas na 1960 gerealiseerd. Geheel rechts het Noordhollands kanaal.
De vernieuwde Barnebrug in de Bergerweg. De Bergerweg naar Bergen toe gezien. Op de Bergerweg rijdt een bus. Een mooi detail is de oude grenspaal net links over de brug. (1932)
Hoek Rembrandtstraat - Ferdinand Bolstraat met groenstroken in plaats van parkeerhavens
1956 - 1994

Na de oorlog

Volgens Van der Borden vond de burgeneeeter de bouw monotoom. In 1956 wenste mevr. Holzmuller-Teengs niet mee te werken aan het plan om bij de Ruysdaelkade een ononderbroken rij huizen in hoogbouw zou worden uitgevoerd en stemde als enige tegen.
Wethouder Hoytink vond het niet billijk als de Rembrandtstraat korter werd dan de Jan van Scorelkade een grotere straat toe te kennen aan een zeeheld.

De wijk bleek echter erg gewild te zijn. De Rijkspolitie kocht woningen in de Vermeerstraat voor haar personeel, maar ook ambtenaren, gemeentepersoneel, politie, vertegenwoordigers, leraren, vestigden zich. Er waren scholen voor kleuter, basis en voortgezet onderwijs, naast winkeliers, bakker, slager, kruidenier, kapper, zuivel-en drankenhandel.

Secretariaten van sport- en culturele verenigingen, Ijsbaan. waren aanwezig. De buurtvereniging kon in 1947 rekenen op de daar wonende artiesten zoals Menno Grondoma, Herman Caarls-(Caki),Truus Schot en de aan de Bergerweg wonende Dries Kerselaar (Andre Carell.).

1967 werd begonnen met het slopen van de fundaties op het voormalige kazerneterrein die in 1948 waren gestort. Het centrum Bescherming Bevolking werd in 1954 in gebruik genomen. De bouw van de ondergrondse commandobunker aan de Ruysdaelkade kwam in 1963 gereed.

In verband met de toenemende autodichtheid stelde Openbare Werken voor de voortuinen aan de Vermeer-,Frans Hals- en Gerard Doustraat met twee meter te versmallen. Het plan ging na protesten niet door.

Op 6 maart 1968 , als primeur voor Nederland werd de kruising Bergerweg – Nic.Beetskade van een elektronische verkeersinstallatie voorzien.

In 1970 werd de verlichting van de Bergerweg tussen tunnel, waarvan met de bouw in 1955 een aanvang werd gemaakt, en Oude Hoeverweg in overeenstemming gebracht met het traject Kennemerstraatweg-Bergerhout. (natriumverlichting).

In 1969 werd de keus gemaakt voor het invoeren van plastic huisvuilzakken voor het ophalen van huisvuil in plaats van de nog gebruikte stalen emmers.

1989 dient het Rembrandtkwartier als proefwijk voor het systeem voor inzameling van gescheiden huisvuil.

Op 22 maart 1990 werd een crediet beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van Rioolsanering waardoor in het gehele Rem- brandtkwartier de riolering werd vernieuwd.  Gelijktijdig met de herinrichting in 1993 werden nieuwe lichtmasten geplaatst (de oude pasten beter in het Nassaukwartier) en de Bergerweg tusssen Nicolaas Beetskade en Oude Hoeverweg gereconstrueerd.